Hoppa direkt till innehåll
Gå med
Sketchy
Sandman
Hejsan! Jag är den som skapat pucko.net och hittills är väl jag den som bidrar mest till sidan...
weblog

Weblogg

Jag skrev först för nästan exakt två år sedan att jag ville bygga ett spelbord. Vi spelar en hel del rollbrädspel och har använt ett gammalt extrabord jag byggde för fem år sen inför julafton. Det bordet är superfint, men blir lätt överfullt med saker när vi spelar, så ett lite större bord behövdes.
Jag är rätt mycket för att planera, och ett spelbord krävde ett par rundor av funderingar innan jag kände mig redo att börja bygga. I första skissen var det lådor för varje plats och en stor skiva som fälldes upp mot väggen, med plats for iPad. I den andra versionen ett halvår senare så hade jag mätt stolarna och kommit fram till vilken storlek bordet behövde vara (i slutändan blev det ännu större).
Nästa skiss så har jag ändrat mig angående sargens storlek och det är mer som ett biljardbord. Lådorna är därmed borta, men tanken med att sista skivan är uppfällbar och har hållare för iPad är kvar.
I den sista skissen, från januari i år så ser vi den lösningen som också bäst representerar slutresultatet. Nu är hela nedsänkta ytan spelyta, alla iläggsskivor kan tas bort och jag skissar på tilläggsskivor som kan användas på varje plats.
Sen så köpte jag allt virke, limträskivor i ek och stolpar i furu för dom ville jag ändå mörkbetsa. Virket blev liggandes bra länge innan jag satte igång, köpte faktiskt virket mellan näst sista och sista skissen.
Virket fanns inte i rätt bredd (drygt en meter) så första steget var att limma ihop två skivor till en.
Sen måtta upp sargen.
Efter hål för benen så kunde sargbitarna börja kapas till och limmas samt skruvas fast.
Varje kortsida fick som en låda runt benen.
Långsidorna på sargen limmas och skruvas fast.
Sen överdelen till sargen runt om
Den inre listen som iläggsskivorna ska vila på kommer på plats, där jag också sågat ut ett spår som man kan sätta kort i till exempel.
Sen så mycket slipande, jag ville att alla skarver skulle vara helt släta så slipade upp till 240 för en riktigt len och härlig yta.
Första behandlingen av Danish Oil. Sammanlagt tre lager.
Iläggsskivor kapade och testade så dom passar bra
Med tre lager danish oil på iläggsskivorna så är dom här på plats! Så snyggt!
Sedan kapa till och förbereda tilläggsskivorna. Här valde jag Akaciaskivor som en accent liksom.
Och här är det på plats! Det är verkligen jättestort och rymligt, galet stabilt och tungt.
Och med skivorna urtagna och led-strippen tänd, samt en spelmatta i botten från Deep Cut Studios
Jag är galet nöjd, så nu är det bara att se till att samla ihop till en spelkväll snart nog!